vrijdag 11 november 2016

Huisarts, overtijdbehandeling en abortuspil


In eerste instantie kwam er geen antwoord op de vraag waarom de regering de hulpverlening door huisartsen aan vrouwen die overtijd zijn belemmert. CEDAW-lid Oby Nwankwo had gewezen op de uitspraken van de Hoge Raad en de Raad van State, die hadden bevestigd dat de overtijdbehandeling niet onder de abortuswet valt en niet in een abortuskliniek  behoeft uitgevoerd te worden. Verstrekking door de huisarts van de abortuspil aan vrouwen die overtijd zijn is dan ook in lijn met de wet. En met art. 12 van het VN-Vrouwenverdrag, zo stelde het CEDAW-lid.

Overtijdbehandeling in abortuswet ondergebracht
Minister Bussemaker negeerde in haar antwoord in tweede termijn echter het standpunt van de hoogste Nederlandse rechters. Ze vertelde dat de overtijdbehandeling wel onder het wetboek van strafrecht valt. Dat huisartsen dus nu strafbaar zijn als ze de abortuspil voorschrijven. Dat de regering daarom hulpverlening door de huisarts onder de abortuswet wil brengen, zonder de extra administratieve verplichtingen voor huisartsen te noemen. Ze besloot met  een wollig verhaal over welke meisjes en vrouwen wellicht de anonimiteit van de abortuskliniek zouden prefereren.
Als de wetswijziging doorgaat riskeert een huisarts 4 jaar gevangenisstraf met het voorschrijven van de abortuspil zonder speciale vergunning.

Of CEDAW door de opgeworpen mist heen kan kijken? De tijd zal het leren. De rechtszaak die Women on Waves samen met Proefprocessenfonds Clara Wichmann, huisartsen en verloskundigen tegen minister Schippers heeft aangespannen over dit onderwerp loopt nog. 


2 opmerkingen:

  1. Het is een spannend thema en het is ook zeer controversieel. In vergelijking met andere landen gaat Nederland met dit thema liberaal om. De abortuspil zou beter in handen van de abortusklinieken blijven. Zij zijn gespecialiseerd in het ondersteunen van vrouwen bij het maken van de juiste keuze.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Helemaal mee eens! Onze dochter werd ongewenst zwanger en we zijn door een fatsoenlijke abortuskliniek (http://www.stimezo-zwolle.nl/abortuspil) erg fijn geholpen. Het was nog steeds een drama hoor maar de begeleiding maakte het vertrouwd. Door een abortuspil te toegankelijk te maken denken jongeren er misschien wel te makkelijk over terwijl het je echt niet in de koude kleren gaat zitten..

      Verwijderen