zaterdag 5 november 2016

Eerste dagen in Geneve
We zijn er! Na een late vlucht op donderdagavond zijn we nog voor middernacht aangekomen in ons hotel in Genève. De eerste dag van de driedaagse voorbereidingstraining van het IWRAW (International Women’s Rights Action Watch) Asia Pacific zit er alweer op. Het is ontzettend fijn om deze training te mogen volgen, waarmee we heel goed geïnstrueerd worden wat we de komende week kunnen verwachten, wat we moeten en mogen doen en ook wat we vooral niet moeten doen. Er is maar weinig tijd, de comité leden van het CEDAW (Convention on the Elimination of All Forms of Discrimination Against Women) doen dit op een vrijwillige basis dus hun tijd is schaars. Onze presentaties moeten daardoor 'to the point' en niet langdradig zijn (less is more!), zodat de leden zich niet gaan vervelen. Ook mogen we de leden niet zomaar overal aanspreken. Onze gidsen van het IWRAW helpen ons ontzettend goed bij de perfecte lobby strategie, aangezien dit is waarvoor we hier zijn!

Eerste trainingsdag IWRAW
We hebben op de eerste trainingsdag eerst wat informatie gekregen over het IWRAW en de UN Human Rights Treaties waarvan CEDAW er eentje is. Onze IWRAW gidsen hebben onze contact momenten met de comité leden toegelicht: tijdens de publieke Oral Statement waar we onze presentatie gaan houden en vragen van het comité beantwoorden; en tijdens de privé Lunch Briefing waar we terug kunnen komen op issues uit de Oral Statement en ‘priority issues’ kunnen aandragen. Daarnaast zijn de wandelgangen en de tijd voor en na de meetings een mogelijkheid om te lobbyen.
De sessies deze week zijn samen met de landen Bangladesh en Estland. Onze totale NGO delegatie is een leuke en vooral grote groep vrouwen. Bangladesh heeft als eerste de Lunch Briefing op maandag waarna we allemaal de Oral Statement hebben. Voor Estland is de Lunch Briefing op dinsdag en wij zijn woensdag aan de beurt. Fijn dat we dus alvast mee kunnen kijken met de twee andere landen hoe deze briefings in z’n werk gaan!

Palais des Nations
Na de lunch op de eerste trainingsdag vrijdag zijn we naar het VN gebouw Palais des Nations vertrokken om alle plekken te bekijken waar we de komende week moeten zijn: de NGO ruimte waar we kunnen werken aan onze lobby en onze antwoorden op de CEDAW vragen; de ruimte voor de Lunch Briefing waar we na de lunch de comité leden kunnen proberen te sturen om onze belangrijkste issues te bevragen in de dialoog (Constructive Dialogue) met de regeringsdelegatie (Europese deel en Caribische deel); en de grote zaal waar onze Oral Statement maandag en onze Constructive Dialogue op donderdag zal plaatsvinden. In deze zaal hebben we meteen de Constructive Dialogue van Armenië mogen bijwonen die die middag plaatsvond. Alvast een voorproefje op wat we kunnen verwachten!

Tweede trainingsdag IWRAW
Vandaag is de tweede dag van de voorbereidingstraining en kregen we ‘s ochtends een presentatie van Jacob Snijders (OHCHR representative: Office of the UN High Commissioner for Human Rights, en CEDAW secretariaat). Hij vertelde nog wat meer over onze twee belangrijkste contactmomenten met de comité leden en wat we moeten doen als we vragen niet kunnen beantwoorden. Daarna werd er meer ingegaan op de Lunch Briefing en onze rol hierin; zo moeten we onder andere een moderator in onze groep aanwijzen, een ‘time keeper’ en iemand die notuleert en CEDAW’s vragen opschrijft. Verder waren er nog tips zoals korte en krachtige antwoorden, een geschreven antwoord nasturen als het antwoord op dat moment niet mogelijk is en de uitdagingen (een grote NGO groep en de aanwezigheid van regeringsleden wat niet toegestaan is). Daarna hebben we een razendsnelle uitleg over de comité leden gekregen; informatie over hun achtergrond en in welke issues en artikelen zij gespecialiseerd zijn. Vanmiddag gaan we met de Oral Statements oefenen.
Dus veel te doen en heel veel indrukken voor mij persoonlijk, aangezien het mijn eerste keer hier in Genève is bij een sessie van het CEDAW. Ik vind het ontzettend interessant en het is erg leerzaam om ervaringen en meningen van anderen te horen.

Floor van Schagen
Secretaris Netwerk VN-VrouwenverdragGeen opmerkingen:

Een reactie posten